Η όμορφη μάνα μου η Μορφούλα, εύμορφη σε θωριά και ψυχή αγαπούσε τις πίτες , ήταν μαζί της
που πρωτοέμαθα να ανοίγω φύλλο, πολύ μικρή ίσως και στο δημοτικό.

Αυτή η γαλατόπιτα έχει τη δική της εκδοχή για το Μακεδονίτικο φύλλο , αυτό που χαράσεται σε ακτίνες, και η γέμιση με γάλα,αβγά,
και σιμιγδάλι είναι δικής μου παραλλαγής.

Επειδή η διαδικασία για το φύλλο θέλει αρκετή επεξήγηση, μπαίνω κατευθείαν στο ψητό και σας δίνω τις συνταγές:

Γαλατόπιτα
Υλικά για ένα ταψί 30-33 εκ.
Γέμιση: 1 λίτρο γάλα
140γρ σιμιγδάλι
200γρ ζάχαρη
το ξύσμα από 1 λεμόνι
1 βανίλια το φασόλι κομμένο στη μέση βγάζουμε τους σπόρους
3 αυγά
30γρ  βούτυρο αγελάδος και 1 κρόκο αυγού διαλυμένο σε 1 κουταλιά της σούπας γάλα
Για τα φύλλα θα χρειαστείτε ή 7 φύλλα κρούστας ή 1 φύλλο σφολιάτας ή 3 χωριάτικα έτοιμα φύλλα και 50γρ βούτυρο

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το γάλα με τη βανίλια σπόρους και τσόφλι, το ξύσμα λεμονιού , τη ζάχαρη, το βούτυρο
και το σιμιγδάλι (σε μέτρια φωτιά).
Μόλις αρχίσει να θερμαίνεται, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να έχουμε μια ελαφριά κρέμα.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα  από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς περίπου 10 λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά ένα προς ένα, ανακατεύοντας καλά κάθε φορά.
Επιστρέφουμε την κατσαρόλα  στη φωτιά και  σε μέτρια φωτιά ψήνουμε  την κρέμα για άλλα 5-7 λεπτά.
Αφαιρούμε πάλι την κατσαρόλα και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 20’.
Εντωμεταξύ παίρνουμε  ένα φύλλο σφολιάτας ή 3 έτοιμα χωριάτικα φύλλα ή 4 σπιτικά πλαστά ή 7 κρούστας, βουτυρώνουμε  καλά το ταψί , τοποθετούμε  το φύλλο έτσι ώστε να προεξέχει 2-3 cm από την περίμετρο του ταψιού μας και αν  έχουμε φύλλα  κρούστας ή χωριάτικα ή σπιτικά επαναλαμβάνουμε  το βουτύρωμα μέχρι να τελειώσουν.
Γεμίζουμε με την κρέμα που φτιάξαμε  και γυρίζουμε  τις άκρες του φύλλου ή των φύλλων μας για να αγκαλιάσουν τη γέμιση περιμετρικά.
Με ένα πινέλο αλείφουμε με τον κρόκο και ψήνουμε  στους 180C με αέρα για 35 λεπτά ή έως ότου ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Αν μας αρέσει η κανέλα μπορούμε να πασπαλίσουμε τα φύλλα πριν βάλουμε τη γέμιση αλλά και να προσθέσουμε πριν σερβίρουμε.

Εγώ έφτιαξα φρέσκια ζύμη με Μακεδονίτικο φύλλο.