Έφυγε το καλοκαίρι για τα καλά, όχι μόνο λόγω καιρού (τώρα που γράφω το post αναμένονται καταιγίδες στη Θεσσαλονίκη!) αλλά να , τελειώνει ο Σεπτέμβρης, τα σχολεία άρχισαν και οι δουλειές μπαίνουν σιγά σιγά στους χειμερινούς ρυθμούς.
Δεν θέλω να αναλύσω, ούτε καν να σκεφτώ την κρίση που βιώνουμε όλοι. Θέλω μόνο να μοιραστώ μια συνταγή που με συγκλόνισε το καλοκαίρι που μας πέρασε.
Μια συνταγή απλή , μεσογειακή , αρωματική και το πιο σημαντικό με το αγαπημένο μου φρούτο , το ροδάκινο.
Πόσο αγαπώ τη ζουμερή σάρκα , τη μυρωδιά του , που με ταξιδεύει πάντα στα καλοκαίρια εκείνα που ανέμελα ρουφούσα με ευχαρίστηση τους γλυκούς χυμούς κάτω από τον καυτό ήλιο. Έτσι λοιπόν νιώθω κάθε καλοκαίρι, όταν πέφτει στα χέρια μου ένα ώριμο, ζουμερό ροδάκινο από μποστάνι οικογενειακό.
Διάβασα τη συνταγή, θα σας γελάσω που, είχα και ένα τραπέζι σε κάτι φίλους ιταλούς που ήξερα πως τους αρέσουν τα γλυκά με φρούτα, και ξεκίνησα να τη φτιάξω.
Υπολόγισα λοιπόν 1 ροδάκινο για τον καθένα , κομμένο στα δύο, 5 φυλλαράκια δυόσμου για κάθε κομμάτι, 2 κουταλιές ζάχαρη τις οποίες και μοίρασα σε όλα τα ροδάκινα και 150 ml λικέρ μαστίχα που έριξα από πάνω. Άφησα λοιπόν τα ροδάκινα να μαριναριστούν για 6 ώρες και μετά τα έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 20΄.
Τα έβγαλα από το φούρνο και έτσι όπως ήταν ζεστά τα συνόδευσα με μια μπάλα βανίλια παγωτό.
Οι Ιταλοί ενθουσιάστηκαν και εγώ το ίδιο.
Να είμαστε γεροί , να τα χαρούμε ξανά του χρόνου το καλοκαίρι.
Καλό φθινόπωρο!
Ροδάκινο, μαστίχα χίου και καστανή ζάχαρη
20/09/2011