Υλικά για μία μεγάλη πίτα 8-12 άτομα
600γρ. αλεύρι για πίτα
350ml νερό χλιαρό
5γρ αλάτι
25ml ελαιόλαδο
Για να αλείψετε τη ζύμη: 70γρ βούτυρο γάλακτος +40ml ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο.
Θα χρειαστείτε και ένα ταψί 32-34εκ
Εκτέλεση
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και ρίχνετε το αλάτι.
Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνετε το λάδι μαζί με το νερό.
Παίρνετε σιγά σιγά το νερό μαζί με το αλεύρι και ανακατεύετε προσέχοντας να μη βγει το νερό έξω από τη λακκούβα. Μόλις έχει δημιουργηθεί ένας χυλός, τότε παίρνετε και το υπόλοιπο αλεύρι, προσπαθώντας να ομογενοποιήσετε το ζυμάρι.
Μόλις αρχίσει και ξεκολάει η ζύμη από τα τοιχώματα, τη μεταφέρετε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη δουλεύετε για 10 λεπτά περίπου. Την αφήνετε να ξεκουραστεί, αφού την τυλίξετε σε μεμβράνη, για 15 λεπτά. Στη συνέχεια τη χωρίζετε σε 2 μπάλες.
Με έναν πλάστη (κατά προτίμηση χοντρό) ανοίγετε ένα φύλο 20-30εκ διάμετρο.
Βουτυρώνετε καλά το φύλλο με το μέιγμα.
Στη συνέχεια με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε το φύλλο σε 6-8 ίσα μέρη αφήνοντας 5εκ από το κέντρο (νοητό κύκλο 5εκ) και καταλήγοντας στο χείλος του φύλλου. Παίρνετε κάθε κομμάτι και το διπλώνετε στο κέντρο, στο νοητό κύκλο, το βουτυρώνετε και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα7.
Το αποτέλεσμα θα είναι ένας σωρός από κομμάτια φύλου. Στο τέλος πατάτε καλά τα φύλλα μεταξύ τους να κολλήσουν. Τα βάζετε στην άκρη και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο φύλλο.
Επαναλαμβάνετε την παραπάνω διαδικασία άλλες 2 φορές αφήνοντας το ζυμάρι να ξεκουράζεται 10΄στο ενδιάμεσο.
Ανοίγετε το πρώτο φύλλο προσεκτικά σε διάμετρο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί σας. Το βουτυρώνετε ξανά και βάζετε τη γέμιση της αρεσκείας σας. Ανοίγετε το 2φύλλο με τον ίδιο τρόπο, το βουτυρώνετε
και ενώνετε το κάτω με το πάνω φύλλο σχηματίζοντας ένα κορδόνι γύρω γύρω από το ταψί (τον λεγόμενο κόθρο).
Διαλύετε ένα κρόκο σε λίγο νερό και αλείφετε την επιφάνεια.
Στη συνέχεια χωρίζετε σε κομμάτια και ψήνετε στο φούρνο σύμφωνα με τη συνταγή.