Υλικά για 6 άτομα
- 500γρ ρεβίθια
- το ξύσμα και το χυμό από ένα μεγάλο (ή 2 μικρά) μανταρίνια
- το ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
- το χυμό από 2 , 3 πράσα μόνο το άσπρο μέρος ψιλοκομμένα
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγη πάπρικα
- λίγο μπαλσάμικο.
Εκτέλεση
Μουσκεύετε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια σε ζεστό νερό με 1 κουταλιά αλάτι.
Τα ξεπλένετε και τα βράζετε για ½ ώρα μόνο, τα ξαφρίζετε. Πετάτε το νερό. Σε ένα βαθύ ταψάκι, βάζετε τα ρεβίθια, το ξύσμα πορτοκαλιού και μανταρινιού, το ελαιόλαδο, το πράσο, το πιπέρι, το αλάτι, την πάπρικα και νερό ζεστό να σκεπάζει τα ρεβίθια.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 50-60 λεπτά. Στα μισά του ψησίματος ελέγχετε να δείτε αν χρειάζεται και άλλο νεράκι. Συμπληρώνετε πάντα με ζεστό νερό. Μόλις είναι έτοιμα ρίχνετε και τους χυμούς (πορτοκάλι και μανταρίνι) ψήνετε για άλλα 20΄ και βγάζετε από το φούρνο. Αφήνετε να <<καθίσουν>> άλλα 10 λεπτά πριν τα σερβίρετε. Τα ρεβίθια δεν πρέπει να είναι στεγνά αλλά να έχουν ζουμάκι. Σερβίρετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ένα κουταλάκι του γλυκού μπαλσάμικο.
Αν έχετε χρόνο αξίζει να σιγοψήστε τη ρεβιθάδα όλο το βράδυ, σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο, στους 130C για 6-7 ώρες.
Απλά πριν κοιμηθείτε και αφού ξυπνήσετε ελέχετε αν έχει νεράκι.
Η Οινοτεχνολόγος Κική Παναγιώτου προτείνει να συνοδεύσετε το πιάτο αυτό με ένα Viognier Γεροβασιλείου.
Τα όσπρια είναι γνωστή τροφή των ανθρώπων από τα πολύ παλιά χρόνια. Οι πρωτείνες που περιέχουν μερικά, όπως είναι η σόγια, τα φασόλια κλπ. μπορούν να υποκαταστήσουν ως ένα βαθμό τις ζωικές πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες για τη διατροφή του ανθρώπου. Παράλληλα, περιέχουν μεγάλο ποσοστό κυτταρίνης που τα κάνουν να είναι δύσπεπτα, και τελείως ακατάλληλη τροφή για όσους υποφέρουν από διάφορες στομαχικές ανωμαλίες.