Κοιτάζω  το λευκό χαρτί και σκέφτομαι αν θα πρέπει να μιλήσω πρώτα για το
κόκκινο θησαυρό που ανακάλυψα στον Κρόκο Κοζάνης ή για τους ανθρώπους που
καλλιεργούν, μαζεύουν , ξεχωρίζουν, στεγνώνουν για να φτάσει σε εμάς, σε αυτά τα διαφανή κουτάκια,  ο κρόκος  έτοιμος για χρήση.

Τη Νάντια και τον Πέτρο τους γνώρισα στο εργαστήρι  μαγειρικής  Μαρμίτα που διατηρώ  την τελευταία 8ετία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν ο Πέτρος  έκανε δώρο στη Νάντια ένα μάθημα μαγειρικής. Με συγκινεί όταν έρχονται άνθρωποι από μακριά στο εργαστήρι μου και ξαναέρχονται και ξαναέρχονται…

Αυτήν τη φορά ήμουν εγώ φιλοξενούμενη για κάποιες ώρες στον τόπο τους.
Ο πατέρας της Νάντιας ο κύριος Σάκης μας καλωσόρισε και με μεγάλη χαρά μας μίλησε για τον κρόκο που καλλιεργεί  , την διαδικασία συλλογής, διαλογής , αποξήρανσης καθώς και για τις ευεργετικές ιδιότητες του για τον οργανισμό μας. Μας οδήγησε σε ένα από τα χωράφια που βγαίνουν τα μωβ λουλούδια με τους πολύτιμους στήμονες. Επιτέλους ο κρόκος που βάζω στο ριζότο, στα ινδικά φαγητά που φτιάχνω και σε τόσες άλλες συνταγές ήταν φρέσκος και τον κρατούσα στο χέρι μου!!! Δοκιμάσαμε φρέσκο κρόκο , η Νάντια έπαιξε με το γιό μου το παιχνίδι «Ποιος θα βάψει πρώτος τη γλώσσα του κίτρινη με κρόκο!»  κι έτσι εύκολα ο Παναγιώτης δοκίμασε κρόκο.

Συνεχίσαμε την περιήγηση στο σπίτι της Νάντιας , όπου εκεί γνωρίσαμε τον παππού Θανάση (87 ετών!) να καθαρίζει κρόκο στο δωμάτιο διαλογής , που όπως κατάλαβα όλοι όσοι ασχολούνται με τον κόκκινο θησαυρό έχουν ένα παρόμοιο χώρο διαλογής και αποξήρανσης. Το δωμάτιο είχε πλημυρίσει από τα αρώματα του φρεσκοκομμένου λουλουδιού που δεν μπορούσα να διακρίνω με τι έμοιαζε γιατί απλά, ήταν μοναδικό.

Τα κιτρινισμένα χέρια του παππού Θανάση από τη δουλειά του κρόκου μου προσέφεραν και σκόρδα από το μποστάνι αλλά και μια ζεστή χειραψία που μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια, τον παππού μου , τη γιαγιά , τη σόμπα , τη θαλπωρή και την απλότητα του να μοιράζεσαι , να προσφέρεις χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ήρθε η ώρα του φαγητού και αποχαιρετήσαμε τον παππού Θανάση  και  τον κύριο Σάκη με την υπόσχεση να ξαναπάμε σύντομα.

Η Νάντια και ο Πέτρος σαν ντόπιοι και καλοφαγάδες  είχαν μια μυστική διεύθυνση : Μεζεδοπωλείο «Το γνήσιο», στο χωριό Κήπος, με την μαγείρισσα με τα
μαγικά χέρια , την κυρία Γιώτα.
Η κουζίνα πήρε φωτιά και εμείς φάγαμε μπριζόλα καπνιστή, πέστροφα, παντζαροσαλάτα, πατάτες πατατένιες , μπάτζο και άλλα πολλά!!! συνοδεύσαμε το φαγάκι μας με τσίπουρο του αδερφού της Γιώτας και στο τέλος μας περίμενε το τέλειο γλυκό , ζεστός χαλβάς με πορτοκάλι και καρύδια που τον έφτιαξε επιτόπου η Γιώτα για να μας ευχαριστήσει.

Ήπιαμε καφεδάκι και  κατευθυνθήκαμε στον τελευταίο μας προορισμό , το μουσείο της Αιανής . Οι συλλογές του περιλαμβάνουν ευρήματα ιδιαίτερης σημασίας, που συμπληρώνουν την εικόνα της ιστορίας του ελληνισμού της Άνω Μακεδονίας, όπως αυτά της Ύστερης Εποχής το Χαλκού (15ος – 12ος αι. π.Χ.) και της αρχαϊκής – κλασικής περιόδου (6ος – 5ος αι. π.Χ.), στα οποία αποτυπώνονται η κατάσταση των δωρικών – μακεδονικών φύλων και η παρουσία  Μυκηναίων στην περιοχή, καθώς και η οικιστική ανάπτυξη και πολιτική οργάνωση που υπήρχε στην Αιανή από τον 6ο αι. π.Χ.

Φύγαμε ευτυχισμένοι  , κάναμε ένα ταξίδι στο χρόνο , στις γεύσεις, στην παράδοση μας και όλα αυτά χάρη σε αυτό το ζευγάρι, τη Νάντια και τον Πέτρο. Παιδιά νέα με σπουδές λαμπρές , υποτροφίες στο εξωτερικό , κοσμογυρισμένοι με άποψη για όσα δύσκολα συμβαίνουν σήμερα γύρω μας.

Δύο παιδιά που αποφάσισαν να μείνουν στον τόπο τους,  να παλέψουν για το μέλλον τους και το μέλλον του τόπου που ζούνε, συμμετέχοντας στα κοινά , οργανώνοντας φεστιβάλ, ψάχνοντας για προγράμματα ανάπτυξης  και δουλεύοντας για ένα καλύτερο αύριο.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς  όχι μόνο για την φιλοξενία στον Κρόκο αλλά περισσότερο για την ελπίδα ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν όνειρα, βλέπουν  πέρα από το σήμερα και ταυτόχρονα έχουν τη δύναμη να απολαμβάνουν τη στιγμή, με ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι του βουνού με φρέσκο κρόκο (συνταγή μακροζωίας του παππού!) .

Στις 2 Νοεμβρίου επαναλαμβάνουμε την εκδρομή στον Κρόκο, οι θέσεις είναι περιορισμένες , γι αυτό βιαστείτε να κρατήσετε μια θέση για τον μαγικό τόπο που φυτρώνει ο κόκκινος θησαυρός.
Πληροφορίες για το κόστος και κρατήσεις στο 6944 24 64 47 , Σμαράγδα Μακρή.