Αυτή η τόσο χορταστική φωτογραφία γεννήθηκε στο Διάπορο, στη σπίτι της μαθήτριας και φίλης μου Θάλειας. Μαζευτήκαμε λοιπόν τα κορίτσια και αφού ψαρέψαμε καμιά 20αριά γυαλιστερές και προσθέσαμε στο μενού και αχιβάδες που έφερα μαζί μου απο τη Θεσσαλονίκη, πιάσαμε τα μαχαίρια και τα τηγάνια και ιδού η συνταγή.

Υλικά για 6-8 φίλους
800γρ ταλιατέλες ή ταλιολίνι, 800γρ γυαλιστερές καθαρισμένες απο το σακουλάκι με την άμμο και απο το ένα κέλυφος, 800γρ αχιβάδες , 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1/2 κουταλάκι τσίλι ή μια καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη, 1 μέτριο κολοκυθάκι κομμένο σε μικρα μπατουνάκια, το ξύσμα απο ένα μεγάλο ακέρωτο λεμόνι, 1 χούφτα ψιλοκομμένο μαιντανό, 1 κουταλιά της σούπας γαλέτα, 1 νεροπότηρο καλό άπρο κρασί, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι.
Εκτέλεση
Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, μόλις μαλακώσει ρίχνετε το κολοκυθάκι  για 4′, το σκόρδο για 2′, την πιπερίτσα για 1′. Ρίχνετε το κρασί , το ξύσμα και μόλις αρχίζει να βράζει ρίχνετε τα οστρακοειδή και κλείνετε το καπάκι για 7′, χαμηλώνετε τη φωτιά. Ανοίγετε το καπάκι, αλατιπερώνετε, ρίχνετε το μαιντανό, τη γαλέτα, ανακατεύετε καλά, αφήνετε για 3′, αφαιρείται το τηγάνι απο τη φωτιά και κλείνετε με το καπάκι.
Βράζετε τα μακαρόνια και μόλις είναι έτοιμα τα ρίχνετε στο τηγάνι με τη σάλτσα σας, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε αμέσως.