Υλικά για 4-6 μερίδες

  • 500γρ μανιτάρια (πορτομπέλο, paris) κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες (και το πράσινο)
  • 1 μέτριο μαρούλι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ένα αυγό
  • το χυμό και το ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 3 κουταλιές της σούπας ρύζι (προαιρετικά)
  • 50ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα , βάζουμε το ελαιόλαδο , σε μέτρια φωτιά και  σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και στη συνέχεια εξατμιστούν.
Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για άλλα 2΄, στη συνέχεια το ξύσμα λεμονιού για 1΄.Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί , ρίχνουμε το ζωμό και βράζουμε για 15΄. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι για άλλα 10΄.
Προσθέτουμε τα μαρούλια, τον άνηθο και μαγειρεύουμε για άλλα 10΄.
Χτυπάμε το λεμόνι με τον κρόκο και προσθέτουμε λίγη από τη σούπα στο μπολ , ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια μεταφέρουμε την αυγοκομμένη σούπα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5΄ανακατεύοντας συνεχώς.
Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Εγώ την πέρασα απο το μπλέντερ , την έκανα βελουτέ και στη συνέχεια αντί για κρουτόν έριξα ψιλοκομμένα καβουρντισμένα καρύδια!!!